Späť na Blog
18. mája, 2021

5 najčastejších mýtov o elektromobilite a čo by sme určite mali vedieť

Green Car, Greenlogy, elektromobilita

Elektrické autá sa nezvratne stávajú súčasťou naších životov. Elektromobilita je jedným z množstva riešení, ktoré ľudstvo vymyslelo, aby zmiernilo dopad klimatickej zmeny. Faktom je, že doprava je jedným z najväčších producentov CO2. Pozitívna správa je, že aj na Slovensku sa pomaly presúvame do doby zelenej.V roku 2020 sa na Slovensku predalo 918 kusov elektromobilov, čo v pomere k celkovému počtu predaných vozidiel (76 305 ks) nie je veľa, ale predsa len ide o 6-násobný nárast počtu oproti roku 2019. Aktuálne u nás jazdí viac ako 3000 kusov plne elektrických alebo hybridných vozidiel a ich počty sa so zvyšovaním ponuky a znižovaním cien skokovo navyšujú. Okrem tradičných zákazníkov z radov domácností, čoraz viac firemných zákazníkov ozelenieva svoje flotily. Elektromobily ešte stále nemajú víťazstvo v hrsti a čaká ich ťažký boj so spaľovacími motormi, s ľudsky prirodzenou pohodlnosťou a generáciami budovanými návykmi. Elektromobilita vyžaduje zásadnú zmenu v našom spotrebiteľskom správaní. V našom novom blogu sme si rozobrali 5 najčastejších otázok a mýtov sprevádzajúcich spotrebiteľa, ktorý sa rozhoduje pre kúpu elektromobilu.

 

Mýtus č.1: Elektromobil je drahý a väčšina zákazníkov si ho nemôže dovoliť

Jeden z najčastejších argumentov odporcov elektromobility je, že sú drahé a väčšina spotrebiteľov si ich nemôže dovoliť. Áno elektromobily nie sú zatiaľ lacná záležitosť. Na cenu však treba nazerať komplexne aj z pohľadu celkových nákladov na prevádzku. V takomto aute nemeníte olej, palivové filtre, rozvody atď. Celkový servis v porovnaní so spaľovacím motorom, môže byť nižší až o 60% a to predstavuje ročne aj niekoľko stoviek EUR. Tankovanie/nabíjanie je tiež výhodnejšie. Pri elektromobile strednej triedy, s ktorým najazdíte cca 20 000 km ročne, ušetríte na palivách okolo 1200 EUR a to už naozaj nie je málo. Jazdiť môžete už za 1,20 EUR na 100 km, alebo aj za 8,00 EUR, všetko podľa spôsobu jazdy (rýchla/pomalá, mesto/diaľnica, leto/zima). Extrémne výhodne vychádza hlavne jazda v meste, kde má spaľovací motor paradoxne najvyššiu spotrebu. S rozvojom elektromobility sa očakáva ďalší pokles cien, či už batérií, alebo hotových elektromobilov. Štát podporuje rozvoj elektromobility prostredníctvom dotácie na elektromobily alebo nabíjaciu infraštruktúru, ktoré sú pre domácnosti aj firemných zákazníkov a tiež formou 50% zľavy na registračné poplatky.

Pre bližšiu predstavu sme porovnali model KIA Niro (plne elektrický motor) a KIA Sportage (naftový motor). Vybrali sme modely, ktoré sú porovnateľné výbavou (úroveň GOLD, automatická prevodovka) aj veľkosťou. Pri dĺžke 4375 mm a šírke 1805 mm sa jedná už o rodinné vozidlo. Použili sme hodnotu 20000 kilometrov ako priemerný ročný nábeh. Oba modely majú rovnaké záručné a servisné podmienky. Pri stanovení ceny a spotreby sme vychádzali z aktuálnych cenníkov výrobcu.

 

Model Kia Niro GOLD, verzia s 64 kWh batériou Kia Sportage GOLD 1,6 CRDi
Výkon motora 150 kW/204k 100 kW/136k
Dojazd 455 km -
Cenníková cena po zľave od predajcu 42.790 EUR 27.890 EUR
Štátna dotácia -8.000 EUR -
Ročné náklady na PHM 365 EUR 1.530 EUR
Spotreba PHM na 100 km 159 Wh 6,7l
Celkové náklady za 5 rokov prevádzky 36.615 EUR 35.540 EUR

 

Samozrejme realita sa môže trochu odlišovať, ale vo všeobecnosti platí, že pri malých a stredných modeloch sa cenový rozdiel rýchlo dorovnáva. Predstavte si tiež, čo použitím elektromobilu robíte pre životné prostredie v ktorom žijete.

 

Mýtus č.2: Elektromobil má slabý dojazd

Aktuálne toto tvrdenie vyznieva už vtipne. Dojazd elektromobilov sa zvyšuje s každou novou generáciou jednotlivých modelov. Najlacnejšie modely bezproblémovo dosahujú dojazd do 200 km, väčšinou sa jedná o menšie autíčka a tie sú najvhodnejšie do mestskej prevádzky. V stredných modeloch je to od 300 km vyššie. Nie je však problém nájsť model aj s dojazdom 500 km, napr. nová Škoda Enyaq IV. Berme už však 300 km na jedno nabitie ako bežný štandard. Cesta Bratislava - Košice severnou trasou má 459 km, takže túto trasu absolvujete elektromobilom na jedno nabitie, môžete sa zatiaľ naobedovať. Na dojazd samozrejme vplýva spôsob jazdy, poveternostné podmienky a predošetkým pri jazde na dialnici sa môže znižovať. Ako v prípade tabuľkovej spotreby pri spaľovacích motoroch, aj tu sa môže odlišovať reálny dojazd oproti tvrdeniu výrobcu. Niekedy aj o 20%. V každom prípade Slovensko nie je Čína, a tak nie je problém ho prejsť na max. jedno nabitie.

 

Mýtus č.3: Elektromobil sa horšie používa, pretože ho nie je kde nabíjať a nabíjanie trvá veľmi dlho

Je pravdou, že spočiatku bolo nabíjačiek ako šafránu a jazdilo sa hlavne v mestách na kratšie vzdialenosti. Dnes však máme chvalabohu už niekoľko stoviek verejných nabíjacích bodov predovšetkým sietí Greenway, ZSE Drive a eJoin. Veľké aj menšie mestá, všetky hlavné ťahy a dialnice sú pokryté rýchlonabíjačkami (DC). Okrem verejných sietí tu máme ďalšie stovky pomalých (AC) nabíjačiek vo firmách, či wallboxov v domácnostiach. Nedosahujeme síce úroveň západnej Európy, ale aj napriek tomu a vzhľadom na veľkosť Slovenska určite nie je problém si elektromobil nabiť. Dôležité je povedať, že väčšina majiteľov elektromobilov svoje vozidlá aj tak nabíja doma a cez noc, kedy je na nabíjanie dostatok času a tak si napr. na mestské jazdenie vystačia aj bez verejných nabíjacích sietí.

Nabíjanie elektromobilu trvá samozrejme dlhšie ako klasické tankovanie. V princípe sa batéria na 80% nabije za desiatky minút a zvyšných 20% prebieha pozvoľne aj rovnaký alebo dlhší čas ako trvalo nabitie prvých 80%. V priemere môžeme batériu nabiť na 100% kapacity za 1-2 hodiny a na 80% pri 50kW rýchlonabíjačke za 30 minút (aj obed trvá dlhšie). Výhodnejšie je napr. nenabíjať batériu na 100%, ale skôr kratšie a opakovane, pretože čím je viac batéria vybitá, rýchlejšie sa potom nabíja.  

 

Mýtus č.4: Batérie dlho nevydržia a nedajú sa recyklovať 

Batéria môže dosiahnúť až 1000 nabíjacích cyklov, pričom ak na jedno nabitie prejde len 200 - 300 km, môžete ju používať počas 200.000 - 300.000 km. Životnosť medzi elektromobilom a klasickým automobilom je porovnateľná. 

Batérie sa dajú používať opakovane. Ako nové v elektromobiloch, po ich životnosti ako batériové uložisko pre domácnosti, keďže stále disponujú kapacitou aj 70-80%. Nakoniec je batérie možné recyklovať. Rozdrvené batérie sa používajú ako surovina pre ďalšie batérie. Ich recykláciou znížime ťažbu neobnoviteľných surovín v prírode, o tretinu sa znížia ich výrobné náklady a čo je najdôležitejšie, o 20% aj produkcia CO2. Recyklácií batérií sa už venujeme aj na Slovensku (spoločnosť InoBat). 

 

Mýtus č.5: Elektromobil nie je až tak ekologický ako sa tvrdí, výmenou za spaľovací motor veľa nezískame

Elektromobil svojou prevádzkou nevytvára žiadne emisie, či iné škodliviny. Výsledkom je zdravší vzduch, čo oceníme hlavne v mestách. Samozrejme emisie vznikajú pri výrobe elektromobilu, resp. pri výrobe elektrickej energie, ktorá elektromobil poháňa. Ich hodnota závisí od energetického mixu krajiny, v ktorej sa elektrina vyrobila. Vo všeobecnosti možno povedať, že prevádzka elektromobilu na Slovensku vytvára o viac ako 70% nižšiu uhlíkovú stopu ako spaľovací motor. Napr. v Česku to môže byť až 90% úspora emisií. Toto už určite nie je zanedbateľné. Predstavme si aký vzduch by sme dýchali v mestách, ak by podiel elektromobility stúpol napr. na 40-50%. 

Dokonalý výsledok s elektromobilom získame pri používaní elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov. Greenlogy je slovenský dodávateľ elektriny, ktorý má energetický mix v podiele 100% vyrobený z obnoviteľných zdrojov, navyše pochádzajúcich výhradne zo Slovenska. 

 

 

ONLINE PONUKA

Súvisiace články

Virtuálna batéria výrazne zefektívňuje spotrebu solárnej energie.
Virtuálna batéria výrazne zefektívňuje spotrebu solárnej energie. Používanie uhlia môže byť o pár rokov vzácnosťou. Aj preto stále viac riešime alternatívne zdroje energie. Najväčší rozmach v poslednom čase zaznamenáva výroba slnečnej…
Prečítať
Je zelená elektrina len fejk? Ako odlíšiť greenwashing od skutočnej zelenej elektriny?
Je zelená elektrina len fejk? Ako odlíšiť greenwashing od skutočnej zelenej elektriny? Žijeme v dobe zelenej. Z každej strany sa na nás valí zelená reklama, byť zeleným je in. Pretlak informácií a ponúk je taký veľký, že sa stiera rozdiel medzi marketingo…
Prečítať
Efektívna výroba elektriny v domácnosti? S Green VBattery no problem.
Efektívna výroba elektriny v domácnosti? S Green VBattery no problem. Využívate solárne panely na výrobu elektriny? Tak to vám zrejme párkrát vŕtalo v hlave, či by sa nevyužitá, prebytočná elektrina zo solárnych panelov dala uložiť a spot…
Prečítať
Čistá a ekologická. Solárna energia má obrovský potenciál.
Čistá a ekologická. Solárna energia má obrovský potenciál. Solárne panely možno viac a viac pozorovať na domoch či iných budovách, pričom bývalé poľnohospodárske polia sa menia na fotovoltické parky. Využitie solárnej energie j…
Prečítať