Späť na Blog
29. apríla, 2021

Je zelená elektrina len fejk? Ako odlíšiť greenwashing od skutočnej zelenej elektriny?

Žijeme v dobe zelenej. Z každej strany sa na nás valí zelená reklama, byť zeleným je in. Pretlak informácií a ponúk je taký veľký, že sa stiera rozdiel medzi marketingom a ponukou "klíma pozitívny". Medzi marketingom bez skutočných hodnôt a konania na pozadí a hodnotnými produktami a službami, ktoré majú potenciál meniť svet k lepšiemu. Svet pre tento jav už vymyslel aj názov. Volá sa to Greenwashing - Zelené vymývanie mozgov.

 

Je zelená elektrina len fejk?

Jedným z častých argumentov, prečo je používanie zelenej elektriny a efekt z nej sporný je to, že nik nedokáže dosiahnuť, aby v zásuvke odberateľa bola len zelená elektrina, a že ide o tú istú elektrinu, ako má v zásuvke sused, ktorý má klimatickú krízu "na saláme". Nik z dodávateľov si nebude k odberateľovi ťahať vlastné elektrické vedenie, aby mu dodal len zelenú elektrinu.

Súhlasíme s tým, že sa v sieti nedá rozlíšiť druh elektriny a v zásuvkách máme všetci elektrinu rovnakú. 100 %-ný podiel zelenej elektriny môžu mať len tie domácnosti alebo firmy, ktoré si takúto elektrinu vyrobia sami a zároveň z distribučnej siete neodoberú pre svoju potrebu ani jednu kilowathodinu elektriny.

Kde je teda pes zakopaný? A nie je náhodou zelená elektrina len fejk? Zelená elektrina je skutočná a je dôležité podporovať rozvoj ďalších obnoviteľných zdrojov elektriny. Elektrina, ktorú máme v zásuvkách, zodpovedá celoslovenskému energetickému mixu a ten sa skladá zo všetkých druhov elektriny (z jadra, z fosílnych palív, z obnoviteľných zdrojov). Obnoviteľné zdroje tvoria zhruba 16%. Využívanie zelenej elektriny, a tým jej podpora, vytvára na Slovensku dopyt a následne vôľu investorov stavať nové výrobné zdroje OZE, čo v konečnom dôsledku bude znamenať zásadnú zmenu v zložení energetického mixu na Slovensku v prospech obnoviteľných zdrojov. Slovensko ako jedna z jadrových veľmocí zrejme nikdy nedosiahne, aby 100 %-ný podiel tvorili obnoviteľné zdroje elektriny. Nie je to zatiaľ možné aj s ohľadom na stabilitu sústavy, nemožnosť uskladňovania elektriny vo veľkých množstvách, hoci aj tu technológie napredujú míľovými krokmi vpred. Je však v našom záujme, aby 100 %-ný podiel tvorili bezemisné alebo nízko emisné výrobné zdroje. To všetko sa môže naplniť len vtedy, ak bude dopyt po zelenej elektrine rásť a spotreba podporí výstavbu nových zdrojov.

Vždy sa musí nájsť niekto, kto vystúpi prvý z davu. Častokrát aj za cenu, že bude iným „pravoverným“ na smiech. Dôležité je to, aký je náš postoj ku klimatickej zmene. Energetika ako jeden z najväčších znečisťovateľov životného prostredia potrebuje, aby jej spotrebiteľ dal šancu, že môže byť iná, ekologickejšia.

 

Prečo máme platiť za zelenú elektrinu viac, ak už dnes každá domácnosť alebo firma prispieva na chod OZE?

Je pravda, že dnes je prevádzka rozhodujúceho objemu obnoviteľných zdrojov podporovaná formou doplatku a na ten sa v rámci tarify za prevádzkovanie systému (TPS) skladajú všetci odberatelia. Objem zdrojov použitých na podporu OZE sa počíta v stovkách miliónov. Podpora vznikla ako pomoc rozvíjajúcemu sa sektoru, ktorý potreboval istý čas na získanie schopnosti prežiť v trhovom prostredí v čase, keď technológia bola nová a konkurovať napr. výrobe elektriny z uhlia bolo nemožné. Je ale nefér pozerať na OZE len ako na nepotrebných požieračov peňazí. V rokoch 2021 - 2026 skončí podpora pre kľúčový objem prevádzkovaných zdrojov. Potom už bude závisieť len od zákazníkov a následne od investorov v segmente OZE, či podiel tohto typu zdrojov bude rásť alebo klesať. Bez podpory zákazníkov nemôžeme očakávať, že sa budú stavať nové zdroje. Sme však presvedčení, že obnoviteľné zdroje elektriny dokážu bez problémov fungovať na komerčnom princípe a bez dodatočnej podpory. 

 

Zelená elektrina ako luxusný tovar?

Zelený boom sa nevyhýba ani energetike. Vzhľadom na to, že sa jedná o jedného z najväčších producentov CO2 je dôležité, aby rástol neustále podiel obnoviteľných zdrojov v energetickom mixe Slovenska. Dodávka zelenej elektriny sa objavuje v ponukách viacerých dodávateľov ako nová doplnková služba a väčšinou len pre určitú vybranú skupinu odberateľov, teda nie všetkým bez rozdielu. Existuje vôbec na trhu dodávateľ, ktorý má v ponuke len zelenú elektrinu?

 

Jednoznačne pre všetkých

Odpoveď je áno, existuje. Spoločnosť Greenlogy je dodávateľom elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov elektriny (zelená elektrina). Rozdiel oproti konkurencii je v tom, že neponúka zelenú elektrinu vybraným skupinám odberateľov, alebo len tým, ktorí si priplatia. V Greenlogy majú zelenú elektrinu všetci bez rozdielu. V energetickom mixe Greenlogy nikdy nenájdete elektrinu vyrobenú z fosílnych palív. Greenlogy Vám garantuje, že jej mix zdrojov vždy bude 100 % z OZE.

Zelenú elektrinu Greenlogy vykupuje výhradne od malých slovenských výrobcov. Pre dlhodobú garanciu 100 %-ného podielu OZE objem nákupu zelenej elektriny vždy prevyšuje jej predaj. A tak sa nikdy nestane, že dodávka koncovým zákazníkom bude pokrytá z iných, ako zelených výrobných zdrojov. S Greenlogy máte istotu, že vykupuje a dodáva skutočnú zelenú elektrinu a nejedná sa teda len o predaj záruk pôvodu, vďaka ktorým môžu niektorí dodávatelia tvrdiť, že dodávajú zelenú elektrinu, hoci od výrobcu z OZE nevykúpili ani MWh elektriny. 

Vďaka transparentným výkupným kontraktom v Greenlogy nikdy nekupujete "anonymnú elektrinu". Ak sa o to zaujímate, môžete sa dozvedieť presne v akých zdrojoch a kde na Slovensku bola vyrobená zelená elektrina, ktorú aj Vy čiastočne spotrebujete. Budete tak presne vedieť, kde končia Vaše peniaze, a že s Vami Greenlogy vždy bude hrať férovú hru bez podrazov a klamlivého marketingu.

Vďaka rastúcemu počtu záujemcov o elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov bude rásť jej spotreba a v konečnom dôsledku aj podiel zelených zdrojov v energetickom mixe Slovenska. Podpora zelenej energetiky je dôležitou súčasťou našej cesty k uhlíkovej neutralite.

Zdroj: www.okte.sk, www.greenlogy.com

 

ONLINE PONUKA

 

 

Súvisiace články

Zelená elektrina od Greenlogy (prepis podcastu)
Zelená elektrina od Greenlogy (prepis podcastu) Zelená energia patrí medzi oblasti, v rámci ktorých stojíme ako ľudstvo opäť na začiatku. Hľadáme spôsoby, alternatívy a možnosti, ako odľahčiť našej planéte, pretože s…
Prečítať
5 otázok a odpovedí k zelenej elektrine od Greenlogy
5 otázok a odpovedí k zelenej elektrine od Greenlogy 5 častých otázok a odpovedí, ktoré nám v Greenlogy kladú zákazníci. Prečítajte si náš blog získajte viac informácií. 1. Je dodávaná elektrina naozaj len z obnoviteľných…
Prečítať
Od nového roku už len 100% zelená elektrina! Čo to pre vás znamená?
Od nového roku už len 100% zelená elektrina! Čo to pre vás znamená? Až do príchodu prelomového roku 2020 nebola bežná dodávka zelenej elektriny do domácností, navyše, ktorá by bola aj administratívne potvrdená slovenskými zárukami pôvod…
Prečítať
Efektívna výroba elektriny v domácnosti? S Green VBattery no problem.
Efektívna výroba elektriny v domácnosti? S Green VBattery no problem. Využívate solárne panely na výrobu elektriny? Tak to vám zrejme párkrát vŕtalo v hlave, či by sa nevyužitá, prebytočná elektrina zo solárnych panelov dala uložiť a spot…
Prečítať