Späť na Blog
12. marca, 2021

Virtuálna batéria výrazne zefektívňuje spotrebu solárnej energie.

Používanie uhlia môže byť o pár rokov vzácnosťou. Aj preto stále viac riešime alternatívne zdroje energie. Najväčší rozmach v poslednom čase zaznamenáva výroba slnečnej energie v tzv. fotovoltických elektrárňach. Problémom však môže byť časový nesúlad medzi výrobou a spotrebou elektrickej energie. Jeden zo spôsobov priameho uskladnenia energie je jej zásoba v elektrickej akumulátorovej batérii. Je ale toto ten najideálnejší spôsob?

 

Nevypúšťajte energiu „do luftu“

So slnkom môžete prať, kúriť, pozerať telku aj variť, pričom výrazným spôsobom zmenšujete uhlíkovú stopu. Solárna energia je pre prírodu okolo nás doslova požehnaním. Majitelia solárnych systémov si pochvaľujú hlavne nižšie náklady, sebestačnosť a pohodlie, ktoré im slnečná energie ponúka. Prečo by tak fotovoltika nemohla byť jednou z najlepších investícií aj vášho života? Jeden „háčik“ by sa našiel.

Vo väčšine domácností sa spotreba elektrickej energie kumuluje do ranných a hlavne večerných hodín. Výroba fotovoltickej elektrárne je paradoxne najvyššia v poludňajších hodinách, t.j. v čase najväčšej intenzity slnečného žiarenia. V štandardnej domácnosti vlastná spotreba sotva presiahne 25 % z elektriny vyrobenej fotovoltickou elektrárňou a zvyšok ide mimo, teda do distribučnej siete. Ak vyrobená elektrická energia vo fotovoltickej elektrárni prevyšuje aktuálnu spotrebu, je vhodné ju v takomto prípade akumulovať. Jeden zo spôsobov priameho uskladnenia elektrickej energie je jej uskladnenie v elektrickej akumulátorovej batérii, tzv. akumulátore. Pomocou tejto batérie sa dá zvýšiť spotreba až na 60 %.

 

Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Najideálnejším scenárom je využiť výkon fotovoltických panelov bez medzičlánku akumulácie v batériách. To je jasné! Nie v každej domácnosti je to však kvôli priebehu spotreby elektriny v rámci dňa možné. Riešením síce môže byť batéria, no systém s akumuláciou si vyžaduje vyššiu investíciu a návratnosť je tým dlhšia. Batérie sa dimenzujú tak, aby vykryli výkyvy v rámci dňa a pokryli väčšiu časť spotreby večer a v noci, na dlhší čas je to ale dosť nákladné a pritom využitie takejto zásoby býva malé. A i keď olovené batérie sú výrazne lacnejšie, vydržia násobne kratšie, pričom tie lítiové sú zas drahé, no vydržia aj 15-20 rokov a viac.

 

Výhodná cesta pre vás aj našu planétu

Výhodnou alternatívou pre vás môže byť Greenlogy. U nás totiž ponúkame zelenú energiu bez nutnosti investície aj tým, ktorí si z rôznych dôvodov nemôžu fotovoltické panely a batérie dovoliť.

Pre tých, ktorí si už fotovoltické panely inštalovali máme novinku. Virtuálnu batériu Green VBattery, kde si zákazník  virtuálne uloží vyrobenú prebytočnú elektrinu, ktorú v danom čase už nedokáže využiť pre svoju vlastnú potrebu. Greenlogy mu túto vyrobenú elektrinu vráti v čase, keď ju bude potrebovať. Akonáhle bude totiž zákazníkova spotreba vyššia než výroba jeho solárneho riešenia, využije najprv energiu z virtuálnej batérie a až potom tú z distribučnej siete. A toto sa už oplatí tak pre zákazníka, ako aj životné prostredie. Môžete si vybrať z troch rôznych programov ECO, STANDARD alebo PREMIUM ten, ktorý Vám najviac vyhovuje.

Prečítajte si viac o službe Green VBattery a pripojte sa k zelenej elektrine od Greenlogy

Chcem vedieť viac o službe Green VBattery

 

 

Zdroj: eon-solar.cz, solarneslovensko.sk, solarniexperti.cz

 

Súvisiace články

Čistá a ekologická. Solárna energia má obrovský potenciál.
Čistá a ekologická. Solárna energia má obrovský potenciál. Solárne panely možno viac a viac pozorovať na domoch či iných budovách, pričom bývalé poľnohospodárske polia sa menia na fotovoltické parky. Využitie solárnej energie j…
Prečítať
Biomasa na Slovensku? Obnoviteľný zdroj energie s veľkým potenciálom.
Biomasa na Slovensku? Obnoviteľný zdroj energie s veľkým potenciálom. Prioritou celosvetovej energetiky je čo najčistejšia výroba energií. Aj preto sa do popredia dostávajú obnoviteľné zdroje energie, ktoré predstavujú budúcnosť ľudstva. …
Prečítať
Ako ísť po ceste trvalo udržateľnej budúcnosti? Recyklovať nestačí!
Ako ísť po ceste trvalo udržateľnej budúcnosti? Recyklovať nestačí! Produkovanie, skladovanie a likvidácia odpadu patrí medzi tvrdé oriešky súčasného sveta. Od obrovských skládok odpadu, cez odpad v oceánoch, ktorý zabíja všetko naokolo…
Prečítať
Speje ľudstvo svojou nešetrnosťou do záhuby? Odpoveďou je Bioplyn.
Speje ľudstvo svojou nešetrnosťou do záhuby? Odpoveďou je Bioplyn. Život je spojený so spotrebou energie. Zdrojmi sú fosílne palivá z ropy, uhlia a zemného plynu, ktoré sú však vyčerpateľné a neobnoviteľné. Okrem toho súvisia s nepopul…
Prečítať